Kolme päivää Amma ashramissa

Panjimissa tapaamani Laure-Anne hehkutti tapaamistaan Amman kanssa siinä määrin ja silmät hehkuen, että rupesin teoreettisella tasolla pyörittelemään mahdollista vierailua Amman ashramissa, mikäli sattuisin myöhemmin lähistölle. Mintalta kuulin, että Amma on nyt poikkeuksellisesti paikalla ashramissaan, ja antaa darshaneita viikon ajan, joten eipä auttanut kun lähteä ashramiin!

Ashramissa oli hauska nähdä pitkästä aikaa paljon länsimaalaisia. Ihmiset olivat poikkeuksetta ystävällisiä ja rauhallisia ja ashramissa oli seesteinen ilmapiiri. Vieraat yöpyvät ashramissa pääsääntöisesti ryhmissä mökeissä tai huoneissa, joskin pareille pyritään löytämään omat huoneet. Kuvaaminen ashramissa oli kiellettyä.
Kun olimme menossa ensimmäisenä iltana nauttimaan iltapalaa, huomattiin että jotain oli meneillään kahvilan edessä. Yhtäkkia takaa kuuluu excuse me, ja ohitsemme kannetaan ruumis. Pääsimme seuraamaan juuri kuolleen vanhuksen siunaustilaisuutta. Siunaus koostui noin viidestä eri laulusta, kynttilöistä ja suitsukkeista… Itse Ammakin oli paikalla. Aika pysäyttävä ensimmäinen ilta.
Amman ympärillä pyörii vaikka minkälaista toimintaa, kuten yrttien viljelyä, sairaalatoimintaa, terveystuotteiden valmistusta, koulutusta, hyväntekeväisyyttä ja niin edelleen. Vierailijoita ja ashramissa asuvia kehotetaan osallistumaan vapaaehtoistoimintaan, ja erilaisia hommia onkin tarjolla aina rikkakasvien kitkemisestä suklaantekoon.
Yöpyminen maksaa 200r / päivä, johon sisältyy intialainen lounas ja päivällinen. Ashramissa on myös mehubaari, kaksi kahvilaa (intialainen / länsimainen) ja tarjolla on myös länsimainen lounas ja päivällinen, josta täytyy maksaa. Hinnat eivät päätä huimaa: iso tulsitee 18r, kahvi 10r, omeletti 15r… Tyypillinen päivällinen: kukkakaalikeitto, pitsan pala ja banaanilassi = 70r
Muutamaan otteeseen alkoi rasittamaan darshanien antamiseen (rituaalimainen, koko päivän kestävä tilaisuus jolloin Amma antaa halauksia ja siunauksia) liittyvä hihhulimainen musiikki joka kaikui vähän jokapuolella. Ashramissa oli hyvä luomukauppa ja ayurvedakauppa, josta hommasin muutamia “superfoodeja” mukaan matkalleni. Parasta Ashramissa oli muut ihmiset, kaikki todella ystävällisiä, vaikkakin ehkä vähän höyrähtäneitä. Ashramissa oli paljon suomalaisia ja Amma käy usein Suomessa, johtuen Taavetti nimisestä joogaopettajasta joka on Amman kanssa hyvissä väleissä.
Sain vikana päivän idean haastatella Ashramissa asustelevia ja vierailevia ihmisiä ja kirjoittaa lehtijutun jonnekin Karjalaiseen, mutta enpä sitten lopulta vaivautunut. Taavettikin muuttui heti nihkeämmäksi kun mainitsin ideasta ja alkoi puhumaan jostain mediavastaavasta ja kertoi ettei voi antaa lausuntoja medialle ilman lupaa.
Vierailu ashramissa oli loppuviimein kannattavaa. Kirjoitushetkellä reissun jälkeen täytyy sanoa, että visiitti jäi mieleen. Ashramissa oleskelun aikana tapasin joitain mielenkiintoisia kanssareissaajia ja vaihdettiin yhteystietoja että voidaan vielä nähdä reissun aikana.
Ashramissa suositeltiin meditaation harrastamista. Paras paikka ja aika meditoinnille on auringon nousu / lasku meren rannalla.
Entä se kuuluisa Amman hali?
Amma aloittaa darshanien antamisen keskipäivällä ja jatkaa iltaan asti, joskus aamuyöhön asti. Darshania varten jonotetaan tunti-pari. Kun vuoro tulee niin halattava polvistuu Amman eteen ja Amma antaa halauksen. Toimeenpiteen jälkeen voi jäädä Amman ympärille istuskelemaan ja seuraamaan touhua jos haluaa.
Kun vuoroni tuli halata, niin Ammalla oli ilmeisesti jokin hyvä hindinkielinen juttu meneillään. Halatessaan minua (noin 10 sekuntia per henkilö, on muuten tiukka rutistus) Amman suu kävi jatkuvasti, enkä ymmärtänyt sanaakaan. Yhdessä vaiheessa eräs hindimies alkoi itkemään vuolaasti, eikä itkulle meinannut tulla loppua. Hämmentävä kokemus kaiken kaikkiaan.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s