Intensiivinen Varanasi

Pyhän Gangesin varrella sijaitseva Varanasi on yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Hindut uskovat etta kuolema Varanasissa takaa taivaspaikan, pois elaman ja kuoleman limbosta, joten paikkaa kutsutaankin kuolleiden kaupungiksi.
Heti ensimmäisen illan aikana ghateja (joen varrella olevat rappuset) pitkin talsiessani satuin paikalle polttoghatiin, jossa poltettiin ruumiita. Oli vähän jännä fiilis seurata palamisen etenemistä, kun kangaskääreiden alta paljastuu liekehtivä luuranko. Kun ruumis on palanut aikansa, otetaan tuhkat talteen ja heivataan ne Gangesin virtaan muinaisten rituaalien mukaisesti. Kuvaaminen alueella on kiellettyä.
Hampissa tapaamani Daniel kuvasi Varanasia sanoin “For me, Varanasi feels like India * 1000. Chaos, touts, colors, religious rituals, everything is to the max.” Voin itsekin allekirjoittaa kaupungin intensiivisyyden. Varanasissa oli sitkeimmät ja ärsyttävimmät tyrkyttäjät ja kaupittelijat mitä koko Intiassa tuli vastaan. Vartin kävelyn aikana saa kuulla valehtelematta 20 kertaa boat sir? hashish? what do you need sir? Kaupittelijoista, röyhkeimmät tulivat ensin kättelemään, eivätkä sitten meinanneet päästää kädestä irti vaan alkoivat hieromaan kättä ja tarjoamaan hierontapalveluita. Tähän kaikkeen tottuu jossain määrin. Kun reagoi tyrkyttäjiin vaan näyttämällä käsimerkillä “stop”, menee viesti parhaiten perille.
Sovittiin Amma ashramissa tapaamani ruotsalaisen Jennyn kanssa treffit Varanasiin. Herkällä Jennyllä meni muutamaan otteeseen pasmat sekaisin kaupungin kaaoksen keskellä. Kadut muistuttaa Venetsiaa kaikessa kapeudessaan, likaisuudessaan ja ihmispaljoudessaan. Täällä on vaan huomattavasti likaisempaa ja kujat on täynnä vesipuhveleita, lehmiä, koiria ja vuohia ja jälki on sen mukaista.
Varanasista tuli tehtyä myös päiväreissu Sanrathiin. Paikka on buddhalaisille pyhä, sillä juuri tässä paikassa Gautama Buddha jakoi ensimmäisen kerran oppiaan valaistumisensa jälkeen. Rauhallinen paikka Varanasin paikoitellen kaaottisen ja kaupallisen tunnelman sijaan.
Vietin Varanasissa Intian matkani viimeisen viikon. Hyviä puolia Varanasissa oli auringonnousujen seuraaminen Gangesin varrella, yleinen mielenkiintoinen intensiivinen elämänmeno ja kuoleman läsnäolosta johtuva erityislaatuinen hartaan pyhä ilmapiiri.
Olotila alkoi muuttumaan viimeisinä päivinä haikeaksi ja ajatukset alkoivat pyörimään kotosuomessa. Jennyllä ja mulla oli sattumoisin samana päivänä lennot New Delhistä kotimaihimme, joten hommattiin junaliput samaan yöjunaan kohti Delhiä.
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s